Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde kurbanda beslenme semineri düzenlendi

GÜNDEM 15.06.2024, 10:48
8
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde kurbanda beslenme semineri düzenlendi. Taze eti en az 24 saat bekletin uyarısı yapıldıKOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi.  Aile bireylerinin bir araya geldiği, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin doğru şekilde tüketilmesinin ruhumuza iyi geldiği gibi bedenimize de iyi geleceği vurgusu yapıldı. Kadınlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin önemi, et pişirme önerileri, eti saklama yöntemleri konuları anlatıldı. Anne Şehir Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi oldukça yüksek oldu. Yoğun katılımla gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN

Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını ifade etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise;  sindirim problemi, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık engelleri ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini diğer günlere bırakın ilk gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıca etin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı. 

KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?

Seminerde insan sağlığı için kırmızı etin tüketilmesinin önemli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Fakat etin sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha yararlı olur. Özellikle sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.

 

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ

Anne Şehir Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin önemi ve püf noktaları anlatıldı.  Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi.  Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defneyaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getireceği önerisinde bulundu.

 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

İnsan sağlığı için etin tüketilmesi faydalı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda önerilerde bulundu. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Temmuz 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21
Manisa haber