Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı ilk uçuşuna yaklaştı

TEKNOLOJİ

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı ilk uçuşuna yaklaştı

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı ilk uçuşuna yaklaştı.Türk öncü insansız hava aracı üreticisi Baykar Cumartesi günü yaptığı açıklamada, insansız savaş uçağının kısa süreliğine yerden kalktığı başarılı bir kalkış testiyle dönüm noktasına yaklaşırken yakında ilk uçuşunu gerçekleştireceğini duyurdu.

Kızılelma adlı Milli İnsansız Muharebe Hava Aracı Sistemi (MIUS), Tekirdağ ilinin kuzeybatısındaki bir hava üssünde geçtiğimiz ay ilk pist uçuşu ve otonom taksileme testini tamamlamıştı.

Test, Baykar'ın Teknolojiden Sorumlu Başkanı (CTO) Selçuk Bayraktar tarafından denetlendi.

Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "#KIZILELMA'yı yerde tutmakta zorlanıyorum" dedi.

Hızlı insansız savaş uçağı Kızılelma'nın, yavaş hareket eden keşif ve füze taşıyan insansız hava araçları için önemli bir yetenek genişlemesini temsil ettiği söyleniyor.

Türkiye'nin amiral gemisi olacak amfibi hücum gemisi TCG Anadolu da dahil olmak üzere kısa mesafeli uçak gemilerinden kalkış ve iniş yapabilecek.

Otonom manevra yapabilen Kızılelma, pilotlu uçaklarla birlikte görev yapabilecek ve havadan havaya füze taşıyabilecek.

İnsansız savaş uçağının, stratejik taarruz, yakın hava desteği (CAS), füze taarruzu, düşman hava savunmasının bastırılması (SEAD) ve düşman hava savunmasının imhası (DEAD) gibi çok sayıda askeri eylem gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Beş saat uçabilmesi ve 800 km/s (500 mph veya Mach 0.64) hıza ulaşması öngörülmektedir.

Baykar, çeşitli çatışmalardaki kritik rolleriyle ün kazanan insansız hava araçlarının arkasındaki şirkettir. Bayraktar TB2 SİHA'ları, Libya, Suriye, Karabağ ve son olarak Ukrayna'daki çatışmaların dengesinin bozulmasına yardımcı olduğu için kredilendirildi.

İHA'lar, Rus işgalinin ilk birkaç haftasında ülkenin zırh ve uçaksavar sistemlerine karşı savunmasında etkili olduğunu kanıtladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.