HDD'nizi neden SSD'ye değiştirmelisiniz?

TEKNOLOJİ

HDD'nizi neden SSD'ye değiştirmelisiniz?

Çok uzun bir süre, oyun oynamak ve veri depolamak için geleneksel bir plakalı disk kullandım. Ancak Samsung'tan bir SSD sürücüye geçme fırsatım oldu ve "disk sürücüye" geri dönmeyeceğimi biliyorum. 

Sistem ve en sevdiğiniz oyun için küçük bir SSD ve veri depolama ve diğer "zorlu" oyunlar için birkaç terabayt. Bu, benimle aynı zamanda (2017 civarında) bilgisayar toplayan çoğu kişinin sloganıydı. O zamanlar, katı hal sürücüleri hala nispeten pahalıydı ve küçük kapasiteler sunuyordu. Ancak artık 2022'nin sonuna geldik ve durum büyük ölçüde değişti, 1 veya 2 TB kapasiteli SSD'ler yaygın olarak bulunuyor ve artık fiyatları korkutucu değil.

Ancak gerçekten yüksek hızlar ve çalışma kültürü sunuyorlar. Ancak bilgisayarım geride kaldı çünkü yıpranmış "sert adamı" değiştirmeye asla karar vermedim. Böyle bir olay sizi şaşırtabilir, ancak yıllar geçtikçe başka masraflarım oldu ve sahip olduğum ekipmandan "yoruldum". Ancak Samsung'un paketi ve içindeki disk her şeyi değiştirdi. Bu sayede bilgisayarım artık PCIe 3.0 NVMe M.2 standardında 1 TB kapasiteli bir SSD 980'e sahip . Son birkaç gündür kapsamlı bir şekilde test ediyorum ve bu testlerin sonuçları ve bir avuç sonuç aşağıda bulunabilir. Spoyler - bu iyi!

Daha hızlı oyun yüklemesi doğaldır

Başlangıçta, üretici tarafından sağlanan en önemli teknik verileri hızlı bir şekilde aktaracağım:

Sıralı Okuma: En fazla 3500 MB/s / Sıralı Yazma: En fazla 3000 MB/s Rastgele Okuma (4KB, QD32): 500.000 IOPS'ye kadar / Rastgele Okuma (4KB, QD32): 500.000 IOPS'ye kadar Rastgele Okuma (4KB, QD1): 17.000 IOPS'ye kadar / Rastgele Okuma (4KB, QD1): 17.000 IOPS'ye kadar Sürücü tipi: M.2 (2280), Arayüz PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.4 Yazma belleği: Samsung V-NAND, 3-bit MLC Samsung Pablo denetleyicisi, HMB (Ana Bilgisayar Bellek Tamponu) önbelleği

Kağıt üzerinde görebileceğiniz gibi, sürücü üreticilerinin bizi son birkaç yılda alıştırdığı standartlarla aynı düzeyde, oldukça iyi. Muhtemelen bunun DRAM'siz bir sürücü olduğunu hemen fark edeceksiniz . Bunun yerine Samsung, 64 MB RAM'i bilgisayarın belleğiyle paylaşan HMB (Host Memory Buffer) çözümünü tercih etti . Bu, yerleşik DRAM'li çözümler kadar yüksek ve sürekli performansı garanti etmez, ancak bu fiyata çoğu kullanıcı için yeterli olacak kalite ve performans arasında bir uzlaşmadır. Ve hangi fiyattan bahsediyoruz? Bu metni yazarken, sürücüyü en popüler elektronik mağazalarından yaklaşık 480 PLN karşılığında satın alabilirsiniz.. Aynı kapasiteye sahip bir HDD'nin maliyeti yaklaşık 200 PLN'dir, bu nedenle yine de daha ucuzdur, ancak her iki cihazı kullanmanın rahatlığındaki fark, klasik "sert adamları" gönül rahatlığıyla önermeme izin vermiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.