Bu kulak memesi kıvrımı, 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığını tahmin edebilir

SAĞLIK

Bu kulak memesi kıvrımı, 40 yaşın altındaki kişilerde kalp hastalığını tahmin edebilir

1970'lerden beri araştırmacılar kulak memesindeki bir kırışık ile kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı inceliyorlar. Kulak memesi kıvrımına "Frank işareti" denir; Kırışıklık ve koroner arter hastalığı arasındaki bağlantıyı keşfeden doktorun ardından. Şimdiye kadar araştırmacılar, ikisinin neden ilişkili olduğunu oybirliğiyle açıklayamadılar. Bununla birlikte, sigara ve obezite gibi daha iyi bilinen faktörler, kalp sağlığının iyi tahmin edilmesini sağlar.

Kulak memenizde küpelerin sarktığı yerde tuhaf bir kıvrım varsa, bu koroner arter hastalığınızın (KAH) olduğunun bir göstergesi olabilir ve bunu bilmiyor olabilirsiniz. Kıvrım genellikle 45 derecelik bir açıdadır ve çapraz olarak geriye doğru uzanır.

"Frank işareti" olarak da bilinen çapraz kulak memesi kırışıklığı, adını 1970'lerde kırışık ve kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı keşfeden Amerikalı doktor Sanders T. Frank'ten almıştır.

Kulak memesi kırışıklığı mutlaka KAH'ın kanıtı olmasa da, kırışıklığınız varsa uzmanlar kardiyovasküler muayene için bir doktora görünmenizi önerir. Doktorların Frank burcu hakkında söylediklerini ve kırışıklığın kalp ve damar sağlığı ile ne ilgisi olduğunu özetledik.

Kulak memesi kıvrımı ne diyor

Birçok araştırmacı, kulak memesi kıvrımının koroner kalp hastalığı ile ilgili öngörü gücünü onlarca yıldır araştırmaktadır. Bulgularına genel bir bakış:

Araştırmacılar, 520 otopsiyi içeren 2006 tarihli geniş çaplı bir çalışmada , kulak memesi kırışıklığının 40 yaşın altındaki kişilerde koroner arter hastalığını zamanın yüzde 80'ini tahmin edebildiğini buldular. 2012'de yapılan başka bir araştırma , kulak memesi kırışıklığının kalp hastalığının ciddiyeti ile ilişkili olduğunu gösterdi . Akut felç geçirmiş 241 hasta üzerinde 2017 yılında yapılan bir araştırma , bu kişilerin yüzde 78,8'inde çapraz kulak memesi kırışıklığının olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, diyagonal bir kulak memesi kırışıklığının aynı zamanda serebral enfarktüs -KAH ile ilişkili tıbbi bir acil durum- belirtisi olabileceği sonucuna vardılar .

Kulak memesi kırışıklığının tanısal öngörü gücünü incelemeye yönelik en son girişim, 2021 tarihli sistematik bir incelemeydi ve kronik koroner sendromların teşhisi söz konusu olduğunda kulak memesi kıvrımının kesin olmama eğiliminde olduğunu buldu.

TPMG Grafton Aile Hekimliği'nde aile hekimi olan Jesus Lizarzaburu şöyle özetliyor: Kulak memesi kıvrımı, sigara içme, tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi KKH için iyi bilinen diğer risk faktörlerinden biraz daha fazlasını ortaya koyuyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.