Türkiye, ABD'nin F-16 satış koşullarını kaldırma hamlesini memnuniyetle karşıladı

GÜNDEM

Türkiye, ABD'nin F-16 satış koşullarını kaldırma hamlesini memnuniyetle karşıladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 7 Aralık'ta ABD'nin, ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışına ilişkin getirilen değişiklikleri nihai savunma harcaması yasa tasarısında kaldırma hamlesini memnuniyetle karşıladı .

Moldovalı mevkidaşı Nicu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Nihayetinde, oylanacak olan bu Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın nihai metninde herhangi bir olumsuz unsurun olmaması olumlu bir gelişme ve memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Popescu.

" Kongrenin rolü burada da önemli. Bu nedenle Kongre'nin rolü de olumlu olmalıdır" dedi.

Bakan, Ankara'nın ABD'nin hamlesinden basında çıkan haberlerden önce haberdar olduğunu kaydetti ve sürecin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

“Bu yasanın da onaylanması gerekiyor. F-16 alımımız ve mevcut olanların modernizasyonunun artık prosedür olarak tamamlanması gerekiyor” dedi.

Bakan, tasarının onaylanması ve F-16'ların Türkiye'ye satışının "herkesin çıkarına" olacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin her koşulda F-16 almanın bir anlamı olmadığını ABD'ye daha önce ilettiğini söyledi.

Devlet televizyonu TRT'nin bildirdiğine göre, Meclis ve Senato üyelerinden oluşan bir konferans komitesi, 2023 savunma bütçesini içeren ve şartlarını kaldıran Milli Savunma Yetki Yasası (NDAA) yasa tasarısını kesinleştirdi.

ABD Meclisi ve Senatosundaki milletvekilleri 6 Aralık'ta yıllık bir savunma politikası tasarısı üzerinde anlaşmaya vardıklarını söylediler. Temsilciler Meclisi ve Senato silahlı hizmetler komitelerindeki Demokrat başkanlar ve önde gelen Cumhuriyetçiler yaptıkları açıklamada, "Bu yılki Ulusal Savunma Yetki Yasası üzerinde iki partili, iki meclisli bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

NDAA'nın bu ay Senato ve Temsilciler Meclisi'nden geçmesi ve yasayı imzalaması için ABD Başkanı Joe Biden'a gönderilmesi bekleniyor.

2021'in sonlarında Türk hükümetinin talebi üzerine Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rus konuşlandırması nedeniyle ortak F-35 beşinci nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ardından 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kitinin satışı için müzakere ediyorlardı. S-400 hava savunma sistemleri.

Türkiye, Rus S-400 hava savunma sistemini kullanması nedeniyle ortak F-35 savaş uçağı projesine katılımı sona erdikten sonra, ittifakın güney kanadındaki kendisinin ve NATO'nun hava sahasını korumak için hava kuvvetlerini sağlam tutması gerektiğini söylüyor. sistemler.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partilerden 40'tan fazla kongre üyesi, 2021'in sonlarında Beyaz Saray'a iletilen bir mektupla bu satışa karşı çıktı.

ABD yönetimi, Türkiye'nin talebine destek verdiğini ancak bu satışın ABD Kongresi tarafından da onaylanması gerektiğinin altını çiziyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye gönderdiği bir mektupta, yönetimin Türkiye'ye olası bir F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olacağına ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığı belirtildi.

ABD Kongresi'nin ara seçimleri, Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilere çoğunluk sağladı, ancak Demokratlar Senato'yu savunabildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.