Türk, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları İskandinav NATO üyelik hedeflerini görüşmek üzere bir araya geldi

GÜNDEM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO üyeliği için başvuran İsveç ve Finlandiya'nın üst düzey diplomatları ile Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen üçlü toplantıda bir araya geldi.

Çavuşoğlu , NATO dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Bükreş'te İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile bir araya geldi.

Üçlü görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde beklentilerini ilettiğini belirtti.

"Türkiye-İsveç-Finlandiya Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısında, Üçlü Muhtıra çerçevesinde atılan adımları değerlendirdik ve beklentilerimizi vurguladık." güvenlik endişeleri.

Billstrom günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, İsveç'in Türkiye'nin ve Finlandiya'nın NATO'nun yeni üyeleri olarak kabul etme şartlarını yerine getirme yolunda olduğunu da söyledi.

NATO ülkelerinden meslektaşlarıyla yaptığı görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin şartlarını yerine getirmek için istikrarlı bir yoldayız." Günün ilerleyen saatlerinde Türkiye ve Finlandiya ile yapılacak görüşmelerin sürecin hızlanmasına yardımcı olacağını umuyordu.

NATO adayları Finlandiya ve İsveç'in dışişleri bakanları da görüşmelere katılıyor. NATO, iki İskandinav ülkesini Rusya'ya karşı sıralanan savunma kuvvetlerine eklemeye hevesli. Türkiye ve Macaristan, başvurularını onaylama konusunda kararsızlar. Diğer 28 üye ülke bunu çoktan yaptı.

NATO dışişleri bakanları Salı gününden itibaren Romanya'nın başkenti Bükreş'te başlayacak iki günlük bir toplantıya katılıyorlar.

Bakanlar, Avrupa-Atlantik barış ve güvenliğine tehdit olarak görülen Ukrayna'daki savaşı görüşmeye hazırlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantılar öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kışı Ukrayna'ya karşı bir silah olarak kullanmaya çalıştığını ve Rusya'nın Ukrayna elektrik şebekesine ve doğal gaz altyapısına saldırmaya devam edebileceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO dışişleri bakanlarının Ukrayna'nın en acil ihtiyaçlarını görüşmek üzere Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.

Stoltenberg, "NATO, Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecek. Geri adım atmayacağız. Saldırgan kazanırsa kalıcı barış olamaz."

Ukrayna'nın üst düzey diplomatı, NATO dışişleri bakanlarının toplantı sırasında Kiev'e yeni silah, mühimmat ve askeri teçhizat tedarikini görüşeceklerini söyledi.

Ayrıca Bosna-Hersek, Gürcistan ve Moldova dışişleri bakanları da NATO ile işbirliğini görüşmek üzere hazır bulunacak.

Stoltenberg, "Bu üç ülke birçok farklı şekilde Rus baskısıyla karşı karşıya kalıyor, bu nedenle toplantımızda bağımsızlıklarını korumalarına yardımcı olmak ve kendilerini savunma yeteneklerini güçlendirmek için daha fazla adım atacağız" dedi.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in katılım sürecini tamamlama ve onları tam teşekküllü NATO üyeleri olarak karşılama zamanının geldiğini de söyledi.

Yetkili, "Bu onları daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek" dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson geçtiğimiz günlerde Ankara'nın güvenlik kaygılarının Haziran ayındaki üçlü muhtıra kapsamında ele alınacağını söyledi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının teşvik ettiği bir kararla, onlarca yıllık askeri uyumsuzluğu terk ederek Mayıs ayında NATO'ya katılmak için resmen başvurdu.

Ancak 70 yılı aşkın bir süredir güçlü bir NATO üyesi olan Türkiye, iki İskandinav ülkesinin terörist gruplara müsamaha göstermesi ve hatta desteklemesi nedeniyle üyelik girişimlerine itiraz etti.

Türkiye ve iki NATO adayı, Haziran ayında Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Ankara'nın meşru güvenlik kaygılarını ele alan bir mutabakat zaptı imzalayarak Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin önünü açtı.

Memorandum'a göre Finlandiya ve İsveç, ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek veriyor. Bu amaçla, Helsinki ve Stockholm, PKK terör örgütü, onun Suriye kolu YPG ve Türkiye'de 2016'da mağlup edilen darbenin arkasındaki grup olan Gülenci Terör Grubu'na (FETÖ) destek vermeyecek.

Türkiye'ye karşı 40 yılı aşkın süredir yürüttüğü terör kampanyasında Türkiye, ABD ve İsveç ve Finlandiya'nın da dahil olduğu Avrupa Birliği tarafından terör örgütü listesine alınan PKK, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40.000'den fazla kişinin ölümünden sorumlu olmuştur. kadınlar, çocuklar ve bebekler. YPG, onun Suriye koludur.

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu Türk yetkililer, Türkiye'nin muhtıra yürürlüğe girene kadar İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine onay vermeyeceği konusunda uyardılar.

Bir ülkenin NATO'ya üye olabilmesi için mevcut 30 müttefik ülkenin tamamının oybirliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.