Avrupa Merkez Bankası faiz artırımını 0,5 puana indirdi, ancak daha önemli oran artırımları duyurdu

EKONOMİ

Avrupa Merkez Bankası faiz artırımını 0,5 puana indirdi, ancak daha önemli oran artırımları duyurdu, Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında avro bölgesi için kilit faiz oranlarını bir kez daha yükseltti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), euro bölgesi için kilit faiz oranını yeniden 0,5 puan artırdı. Kendisinden önceki ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası gibi ECB de faiz artırımlarını yavaşlattı. Bununla birlikte, aynı zamanda, önümüzdeki yıl daha fazla "önemli" faiz artırımı yapılacağını duyurdu. Avrupa Merkez Bankası, avro bölgesindeki 19 ülkedeki ekonomi için yılın kış yarısında “nispeten kısa ve ılımlı” bir durgunluk bekliyor. Ancak euro ekonomisi bir bütün olarak 2023'te yeniden büyüyecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) avro bölgesi için kilit faiz oranını yeniden daha yavaş bir hızda artırdı ve aynı zamanda daha fazla oran artışı duyurdu. ECB Perşembe günü faiz oranlarını 0,5 puan artırdı. Ekim ayının sonunda ECB, kilit faiz oranını 0,75 puan artırmıştı.

Bankaların merkez bankasından borçlanabilecekleri faiz oranı şimdi yüzde 2,5'a yükseldi. Bankaların Avrupa Merkez Bankası'na para koyabilecekleri mevduat faiz oranı yüzde 2.0.

Hemen öncesinde, ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, faiz artırımlarını yüzde 0,75'ten yüzde 0,5'e indirmişti.

Daha yüksek faiz oranlarıyla, merkez bankaları yaygın enflasyonla mücadele etmek istiyor. Almanya'da enflasyon oranı Kasım ayında yüzde 10,4'ten yüzde 10,0'a düştü.

ECB, önümüzdeki yıl kilit faiz oranlarını “önemli ölçüde” artırmaya devam edeceğini varsayıyor. ECB, "Yönetim Konseyi, enflasyonun %2'lik orta vadeli hedefe zamanında geri dönmesini sağlamak için, özellikle, faiz oranlarının yeterince kısıtlayıcı seviyelere ulaşması için hala önemli ölçüde ve istikrarlı bir hızda artması gerektiği görüşündedir." ile oturum. ECB enflasyonu yüzde iki ile sınırlamayı hedefliyor.

Merkez bankası, avro bölgesindeki ortalama enflasyonun 2022'de yüzde 8,4 olmasını ve 2023'te yüzde 6,3'e düşmesini bekliyor. Enflasyonun yıl boyunca gözle görülür şekilde düşmesi muhtemeldir. Enerji ve gıda dışı çekirdek enflasyonun 2022'de ortalama yüzde 3,9 olması ve 2023'te yüzde 4,2'ye yükselmesi bekleniyor. Bu da fiyatlardaki artışın enerjiden ekonomiye yayıldığını gösteriyor.

ECB ayrıca elinde tuttuğu menkul kıymetleri azaltmaya başlamak istiyor. Mali ve korona krizi sırasında daha fazla para elde etmek için inşa etti. Şimdi bu stoğu azaltırsa, bu, azalan para arzı yoluyla fiyatları düşürme eğilimindedir. ECB, Mart 2023'ten itibaren bu varlıkları "ölçülü ve öngörülebilir bir hızda" azaltmayı planlıyor. “2023'ün ikinci çeyreğinin sonunda stoklar ayda ortalama 15 milyar Euro azaltılacak. ECB, bundan sonraki hız zamanla belirlenecek” dedi.

ECB, avro bölgesindeki 19 ülkede ekonominin bu çeyrekte ve sonraki çeyrekte daralmasını bekliyor. Ancak, bu durgunluğun “nispeten kısa ve hafif” olması muhtemeldir. 2023'te ECB, euro bölgesindeki ekonominin yalnızca ılımlı bir şekilde büyümesini bekliyor. Daha önceki tahminler önemli ölçüde aşağı doğru düzeltildi. Genel olarak, ECB bu yıl yüzde 3,4 ve ardından 2023 için yüzde 0,5 ekonomik büyüme bekliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.