Rusya'nın eski Sovyet ülkeleri dışındaki gaz satışları 2022'de %45,5 düştü

DÜNYA

Devlet tarafından işletilen gaz devi Gazprom'un Pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre, Rusya'nın eski Sovyet cumhuriyetleri grubu dışındaki ülkelere yaptığı doğal gaz ihracatı 2022'de %45,5 düştü.

Gazprom yaptığı açıklamada, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ihracatın 2021'deki 185,1 milyara kıyasla toplam 100,9 milyar metreküp (bcm) olduğunu söyledi.

Avrupa daha önce Gazprom'un ana ihracat pazarıydı, ancak Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından yaptırımlar nedeniyle tedarikler büyük ölçüde azaldı.

Gazprom CEO'su Alexei Miller, şirketin yıl boyunca Çin'e olan tedarikini istikrarlı bir şekilde artırdığını söyledi, ancak miktarlarla ilgili ayrıntıları paylaşmadı. Miller yaptığı açıklamada, "1 Ocak'tan itibaren Çin'e gaz tedarikinde temelde yeni bir seviyedeyiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Çin'e ihracatını artırmasına olanak sağlayacak Doğu Sibirya'daki Kovykta doğal gaz sahasının açılışını geçen ay yaptı. Rusya'nın, Avrupa'ya hizmet etmiş olan Batı Sibirya ve Arktik gaz sahalarından Çin'e gaz taşıyacak boru hatları yok. Ancak Rusya, hızla genişleyen Çin pazarına teslim etmek için yeni alanlar geliştirmek ve Sibirya'nın Gücü boru hattını inşa etmek için yaklaşık on yıl önce çabalara başladı. İlk Power of Siberia boru hattı faaliyete geçti ve 2019'un sonunda Doğu Sibirya'dan Çin'e gaz taşımaya başladı. Moskova, Power of Siberia 2 boru hattı inşa etmeyi planlıyor.

Geçen hafta bir konferansta Miller, Gazprom'un "çok, çok zor" bir yıl geçirdiğini itiraf etti. Putin'in Ukrayna'ya asker gönderme kararına cevaben yaptırımların yönlendirdiği "enerji piyasalarında topyekûn bir değişime" dikkat çekti.

Gazprom, küresel doğal gaz üretiminin %11'ini oluşturuyor ve dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.