Almanya, Rusya'dan gelen boru hattı petrol sevkiyatını durdurdu

DÜNYA

Almanya'nın Rus boru hatlarından petrol ithalatına yönelik yasağı, Berlin'in Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova'nın ihracatından vazgeçme çabalarına hız vermesiyle Pazar gününden itibaren yürürlüğe girecek.

Deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolüne AB ambargosu 5 Aralık'tan beri uygulanıyor, ancak boru hattıyla taşınan petrol için bir istisna yapıldı. Ancak Almanya ve Polonya, bu istisnalardan yararlanmama ve 1 Ocak'tan itibaren Druzhba boru hattından gelen petrolün kullanımını durdurma sözü verdi.

2023'ün başlamasıyla birlikte yürürlüğe giren bu önlem, Doğu Almanya'ya yakıt sağlayan Brandenburg ve Leuna eyaleti Schwedt'te ve Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan büyük rafinerileri etkiliyor. Her ikisi de Druzhba boru hattındaki Rus ham petrolünü işlemek için onlarca yıl harcadı ve şimdi başka tedarik kaynaklarına geçmeleri gerekecek. Ancak hükümete ve petrol endüstrisine göre, savaşın enerji açıklarına yol açabileceği korkusuyla tedarikler güvenli.

Schwedt'deki PCK rafinerisi, Rusya'dan 1960'ların başına kadar uzanan boru hattıyla eski Doğu Almanya'ya 1 milyar tondan fazla ham petrol aktığını söyledi.

Eski Doğu Almanya eyaletlerini etkileyen konulardan sorumlu hükümet temsilcisi Carsten Schneider, Rus boru hattı petrolüne ithalat yasağını bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Etkilenen bölgelerin dönüştürülmesi için 1 milyar Euro'nun (1,07 milyar $) üzerinde ek kamu yatırımı yapılacak. Deutsche Presse-Agentur'a (dpa) verdiği demeçte, "Böylece Doğu Almanya'yı Rusya'ya bağımlılıktan kurtarıyoruz ve Alman birliğinin başka bir parçasını tamamlıyoruz."

Yedek petrol artık kısmen Rostock limanından, kısmen Polonya'nın Gdansk limanından ve Kazakistan'dan gelecek.

Hem Schwedt hem de Leuna rafinerileri başlangıçta eskiye kıyasla daha düşük bir kullanım oranı bekliyor. Mitteldeutsche Raffinerie Leuna geçtiğimiz günlerde, şimdiye kadar sözleşmeyle garanti edilen petrol hacimlerinin henüz yeterli olmadığını söyledi. PCK, %70'lik bir kullanım oranı öngörmüştü.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.